čtvrtek 8. srpna 2013

1984 - George Orwell

A je to tady! První recenze, asi měsíc po dočtení, ale co už... Hlavně, že je. Co jsem to teda četla?
 
Zdroj

Název: 1984
Autor: George Orwell
Rok vydání: 1949
Žánr: dystopický román
Doba čtení: týden 

Autor:
George Orwell, vlastním jménem Eric Blair, musel být geniální. Svým uměním předpovídat budoucnost do slova a do písmene mi připomíná našeho Karla Čapka. Je úžasné, jak se dokázal už po druhé světové válce, v období velkého nadšení socialismem, odpoutat od reality a vyvést své myšlenky ad absurdum. Z toho vzniklo 1984 - ústřední dílo a snad nejdepresivnější knížka, co jsem kdy četla.

Děj:
Dějová linka je rozdělena do tří částí, které symbolizují i vnitřní vývoj hlavní a v podstatě jediné postavy Winstona Smithe. Jak postupně rostou a klesají jeho naděje, roste a klesá i vaše nálada. Děj se odehrává v Londýně, ale mohla by to být klidně Paříž, Berlín či New York. V roce 1984 je podle Orwella zcela nové státní zřízení, řídící se politickými pravidly Angsocu (chápej - ANGlický SOCialismus) a celý svět je rozdělen na tři supervelmoci, neschopné a ani o to neusilující jedna druhou srazit na kolena.

Postavy:
Ústřední postavou je již zmíněný Winston Smith. Jeho myšlenkové pochody celou dobu sledujeme, a i když se tam objeví i docela důležité osoby, většinou představují jenom symboly. Winston je 39 letý muž, snažící se žít nenápadně dle pravidel společnosti, ale přesto tajně nesouhlasí se stavem světa. Ze začátku je dost nesmělý a neprůbojný, postupem času začne být aktivnější. Rozhodne se bojovat proti systému a postavit se mu alespoň na kratičkou chvíli, než bude zlikvidován. Jak to s ním dopadne...no, asi tušíte sami.

Literární přínos:
Tohle je klasika nad klasiky a do seznamu určitě patří zaslouženě. Kromě děje, který je podružný, nabízí neuvěřitelně přesnou kritiku společnosti a varuje před spoustou politických i lidských názorů. Sice z knížky asi budete dost rozladění, ale samotnému dílu se nedá vytknout nic.

Hodnocení: 

Kdybyste jenom věděli, jak uvažuji mezi 4 a 5. Čtivost není zase tak úžasná, ale to poselství do budoucna a úžasná promyšlenost. Orwell s vámi manipuluje stejně snadno, jako když parkujete s Fordem Ka (to má být jako snadno). Přináší hodně témat na zamyšlení a já sama jsem se nad knihou cítila jak nadšená, tak frustrovaná, a tak nakonec dávám kompromisních 4,5/5.

Žádné komentáře:

Okomentovat